Quantcast
Channel: Maanmittauslaitos - Avoin data
Viewing all 13 articles
Browse latest View live

Avoimet ovet Pohjois-Savossa Kuopiossa 5.6.

$
0
0
Pohjois-Savon maanmittaustoimisto
29.05.2012

Pohjois-Savon maanmittaustoimisto järjestää avointen ovien tapahtuman Kuopiossa 5.6.2012 klo 9-16. Tapahtuma on osa Maanmittauslaitoksen 200-vuotisjuhlavuotta.

Pohjois-Savon maanmittaustoimiston ovet ovat avoinna kansalaisille tulla tutustumaan Maanmittauslaitoksen toimintaan. Paikan päällä voi tarkistaa esimerkiksi omia kiinteistöjä koskevia tietoja rekistereistä tai tutustua uusiin ja nykyisiin verkkopalveluihin. 9.5.2012 avattiin Avoimien aineistojen tiedostopalvelu, josta voi ladata Maanmittauslaitoksen avattuja digitaalisia maastotietoja. Kerromme myös uudesta kirjaamisjärjestelmästä ja sähköisen kiinteistövaihdannan suunnitelmista. Esillä ovat myös perinteiset karttatuotteet.

Tapahtumapaikkana on Pohjois-Savon toimipiste Kuopion Hallituskadulla. Jo maanmittaustoimiston toimitilat ovat perinteikkäät, sillä maanmittaustoimintaa on harjoitettu samasta osoitteesta käsin jo 1870-luvulta alkaen. 

Maanmittauslaitos juhlii 200-vuotista maanmittaushallintoa ympäri Suomen juhlavuonna 2012. Maanmittaushallinto perustettiin 200 vuotta sitten, kun Suomen Suuriruhtinaanmaan Pää-Maanmittaus-Konttorin ohjesäännöt vahvistettiin 14.11.1812.

Tervetuloa!
5.6.2012 klo 9-16
Hallituskatu 12, Kuopio (kuvassa)

Lisätietoja

Pekka Ojalainen, 0400 785 662, pekka.ojalainen[ät]maanmittauslaitos.fi

 

 
Kuvatiedosto: 

Hallituskadun toimipiste


Maanmittarit kesäkiertueella Satakunnassa

$
0
0
Pirkanmaan-Satakunnan maanmittaustoimisto
06.06.2012

Tänä kesänä kartoittajien lisäksi myös maanmittausjohtaja on ulkotöissä.

Maanmittauslaitoksen 200-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Pirkanmaan-Satakunnan maanmittaustoimiston väkeä lähtee kesäkiertueelle. Maanmittausjohtajan luotsaama ryhmä aloittaa kiertueen Rauman torilta ja päättää sen Valkeakosken ja Virrat kierrettyään Kankaanpäähän.

"Tapaamme sidosryhmiä säännöllisesti. Nyt halusimme lähteä asiakkaidemme luokse", perustelee maanmittausjohtaja Airi Kärki. "Haluamme näkyä myös sellaisilla paikkakunnilla, joissa meillä ei ole toimipistettä."

Mukaan kiertueelle on lähdössä myös tietopalvelupäällikkö Pasi Reunanen, jolla on takataskussaan monta houkutinta toriväelle: "Meillä on tarjolla kahvia ja pullaa, pieniä viemisiä, arvontaa sekä ennen kaikkea tietoa talon palveluista ja aineistoista. Varmasti on jokaiselle jotakin uutta."

Torilla tavataan

"Torilla tavataan, tervetuloa!", Kärki toivottaa.

Maanmittarit tavattavissa klo 9−13:

  • 11.6. Rauman torilla
  • 12.6. Valkeakoskella Koskikaran edustalla
  • 13.6. Virtain torilla
  • 14.6. Kankaanpään torilla

Lisätietoja

Pasi Reunanen, 040 522 5815, pasi.reunanen[ät]maanmittauslaitos.fi 

Kuvatiedosto: 

Kansainvälisille Erämessuille 7.-10.6. Riihimäelle

$
0
0
Etelä-Suomen maanmittaustoimisto
05.06.2012

Etelä-Suomen maanmittaustoimisto toivottaa kaikki eräkärpäsen puremat tervetulleiksi Kansainvälisille Erämessuille 7.-10.6.2012 Riihimäelle. Messut järjestetään 20. kerran. Tapahtuma tarjoaa aktiiviselle luontoharrastajalle monipuolisen paketin viimeisimmistä alan tuotteista ja palveluista.

Tule karttaostoksille

Maanmittauslaitoksen edustajat löytyvät Erämessuilla osastolta A 35-36.

Osastolla voi tutustua Maanmittauslaitoksen uusiin ja tuttuihin verkkopalveluihin sekä tehdä karttaostoksia. Karttapaikka.fi-sivuston kautta voi tilata karttatulosteen haluamaltaan paikalta vaikkapa säänkestävälle materiaalille tulostettuna. Nyt on myös mahdollisuus päivittää omaa ulkoilukarttavarastoakin, sillä osastollamme on hyvä valikoima erilaisia ulkoiluun tarkoitettuja karttoja!

Edustajamme kertovat myös avoimesta datasta. Maanmittauslaitoksen maastotiedot mukaan lukien ortoilmakuvat ja laserkeilausaineisto avautuivat maksuttomaan käyttöön kaikille 1.5.2012 alkaen. Hankintaan liittyvä aineiston latauspalvelu on käytettävissä maanmittauslaitos.fi-sivuston kautta.

Suunnista paikan päälle

Erämessut valloittavat Riihimäen Urheilupuiston 7.-10.6.2012 torstaista sunnuntaihin. Tarkemmat kulkuohjeet, tapahtuma-alueen kartta ja pääsylippujen hinnat löytyvät messujen internetsivuilta.

Lisätietoja

Satu Parviainen, 044 327 8632, satu.parviainen[ät]maanmittauslaitos.fi 

Kuvatiedosto: 
Kuvatiedosto: 
Kuvatiedosto: 

Uusi karttarajapinta helpottaa sovelluskehittäjien työtä

$
0
0
17.06.2012

Maanmittauslaitos avasi uuden rajapintapalvelun, jonka avulla sovelluskehittäjät voivat kehittää ja testata paikkatietosovellustensa toimivuutta. Palvelussa on Maanmittauslaitoksen toukokuussa ilmaiseksi avaamista digitaalisista aineistoista osa: rasterimuotoiset maasto- ja yleiskartat sekä myös uusi taustakarttasarja.

"Toivomme, että tästä on apua paikkatietoa ja karttoja käyttävien innovaatioiden testaamiseen ja tuotekehitykseen. Palvelua saa silti toki käyttää muihinkin tarkoituksiin", sanoo tuoteryhmäpäällikkö Kari-Pekka Karlsson.

Palvelu on ilmainen, eikä siihen tarvitse rekisteröityä eikä kirjautua. Palvelun käyttöä kuitenkin rajoitetaan. Yksi käyttäjä voi tehdä palvelusta kahden tunnin aikana korkeintaan 1 000 hakua.

Rasteriaineistojen palvelurajapinta (WMTS) BETA -palvelu on aluksi beta-versio, jolla kerätään kokemuksia palvelun kuormituksesta ja käyttömäärärajoitteen sopivuudesta.

Palvelu julkaistaan niin ikään ilmaiseen tuotantokäyttöön aikaisintaan marraskuussa 2012.

Lue lisää Rasteriaineistojen palvelurajapinnasta

Ota palvelu käyttöön

Lisätietoja

Sähköpostitse tuesta:
karttapaikkaasiakas[ät]maanmittauslaitos.fi

Vuosi avointa dataa

$
0
0
Blogi
11.06.2013

Vuosi avointa dataa

Vuosi sitten vappuna elimme jännittäviä aikoja. Maanmittauslaitos oli avaamassa kaikki maastotietoaineistonsa vapaaseen maksuttomaan käyttöön. Ajassa liikkui monta vastaamatonta kysymystä: kuinka kiinnostavia maastotiedot ovat, kykenemmekö vastaamaan kysyntään, ruuhkautuuko asiakastuki ja saadaanko tieto aineistojen avautumisesta käyttäjien tietoon?

Nyt vuosi avaamisesta on hyvä hetki tarkastella tapahtunutta. Asiat sujuivat ehkä paremmin kuin uskalsimme odottaa. Maastotiedot saivat medianäkyvyyttä enemmän kuin ehkä koskaan. Avaaminen noteerattiin laajasti valtakunnallisissa valtamedioissa, lehdistössä, television ja radion uutislähetyksissä ja paikallismedioissa. Tietoisuus maastotietojen käytettävyydestä lisääntyi kerta heitolla.

Aineistojen hankkiminen alkoi vauhdikkaasti. Ensimmäisen kuukauden aikana aineistoja tilattiin tiedostopalvelusta yli 15 000 kertaa. Kolmen ensimmäisen kuukauden aikana tietoja toimitettiin enemmän kuin niitä oli toimitettu koko sinä aikana kun digitaalisia aineistoja on tuotettu ja 50 kertaa enemmän kuin niitä koko edellisenä vuotena asiakkaille luovutettiin. Alkuinnostuksen jälkeen tahti on toki laantunut, mutta edelleenkin aineistoja ladataan yli 6000 kertaa kuukaudessa. Joka kuukausi saamme noin 1000 ensikertalaista aineistojen lataajaa. Säännöllisesti aineistoja hankkivien määrä on moninkertaistunut. Maastotiedoilla on siis huomattavasti laajempaa kysyntää kuin mihin maksullisilla aineistoilla voitiin vastata.

Mielenkiintoisia havaintoja voidaan tehdä myös siitä, ketkä ovat aineistoja ladanneet. Paikkatieto on paikallinen ilmiö, vain noin prosentti lataajista tulee selkeästi Suomen ulkopuolelta. Suurin yhtenäinen käyttäjäryhmä muodostuu koulutussektorilta. Yliopistot ja ammattikorkeakoulut ja opiskelijat muodostavat noin viidenneksen kaikista aineistojen tilaajista.

Tilaajien sähköpostiosoitteista voi päätellä myös sen, että yritykset ja julkinen hallinto ovat edelleen aineistojemme keskeisimpiä käyttäjäryhmiä. Seuraavia suuria haasteita aineistojen käytön edistämiseksi onkin sekä aineistojen että niiden jakelun kehittäminen siten, että aineistojen käyttö olisi mahdollisimman helppoa ilman syvällistä paikkatietoalan osaamista. Tähän tavoitteeseen pääseminen edellyttää tuotteittemme ja ennen kaikkea palvelujemme määrätietoista kehittämistä vastaamaan avoimen kansalaisyhteiskunnan tarpeita. 

 Antti Kosonen
Tietopalvelukeskuksen johtaja



Plokkauksia Maasta -blogissa  eri kirjoittajat käsittelevät Maanmittauslaitoksen ajankohtaisia asioita.  Voit keskustella aiheesta kirjoittamalla blogiin kommentin sivun alareunassa. Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

Apps4Finland-voittotyö yhdistelee avointa dataa

$
0
0
04.12.2013

Apps4Finland-kilpailun voittotyö hyödyntää monipuolisesti eri viranomaisten avointa dataa. Tomas Gustafssonin Stormwind Simulator -sovellus voitti sovellussarjan venesimulaattorillaan, jossa voi veneillä kolmiulotteiseksi mallinnetussa virtuaalisessa Suomen saaristossa.

"Ohjelmalla haluamme valistaa suomalaisia, kannustaa oppimaan navigaatiota ja parantaa liikenneturvallisuutta merellä, iloisella tavalla", kertoo Gustafsson kilpailutyöstään verkossa. 

Gustafssonin sovellus käyttää Maanmittauslaitokselta useita maksuttomia ja myös kaupalliseen käyttöön tarjolla olevia aineistoja, joista keskeisimmät ovat Maastotietokanta ja korkeusmalli.

"Stormwind Simulatorissa on käytetty laajasti eri viranomaisten tuottamia aineistoja. Toteutus on huikea venesimulaatio, joka voisi ihan hyvin toimia vaikka pelinä", kuvailee Apps4finland-kilpailun tuomariston jäsen, tuoteryhmäpäällikkö Pasi Pekkinen Maanmittauslaitoksesta.

Maanmittauslaitos yksi kilpailun tukijoista

"Haluamme, että meidän avoimet aineistomme ovat mahdollisimman laajassa käytössä. Kilpailu on meille yksi keino tavoittaa sovelluskehittäjiä ja levittää tietoisuutta Maanmittauslaitoksen aineistojen käyttömahdollisuuksista", Pekkinen kertoo.

Myös ideasarjan voittanut Faris Alsuhailin ja Tuomo Leinon Kalamiäs-mobiilisovellus hyödyntää Maanmittauslaitoksen karttaa. Sovellussarjan toisena palkittu Pyry-Samuli Lahden kartat.info käyttää Maanmittauslaitokselta kuntarajoja.

Apps4Finland-kilpailun voittajat valittiin 3.12.2013 Helsingissä. Kilpailun järjestävät Forum Virium Helsinki ja Suomen Verkkodemokratiaseura ry.

Lisätietoja

Tuoteryhmäpäällikkö Pasi Pekkinen, 040 186 5737, pasi.pekkinen[ät]maanmittauslaitos.fi 

Digitaaliset kartta- ja ilmakuvatuotteet

$
0
0

Maanmittauslaitoksen keräämiä maastotietoja: karttoja, ilmakuvia ja laserkeilausaineistoja saa digitaalisessa muodossa. Voit ladata avoimia aineistoja maksutta tiedostopalvelusta. Aineistoja saat myös tilaamalla. Tilauksista perimme toimituskulut. Digitaalisia tuotteita voi käyttää myös rajapintapalveluna.

Aineistoja on eri tiedostomuodoissa. Aineistojen katseluun ja muokkaamiseen tarvitset ohjelman, joka osaa käsitellä kyseistä tiedostomuotoa.

Palvelun hinta: 

Tutkija: Avoimen maastotiedon käytöllä rajattomat mahdollisuudet

$
0
0
Lehdistötiedote
19.05.2014
Kuvassa Lahnasaari Pyhäjärvellä Maanmittauslaitoksen laserkeilausaineistosta mallinnettuna.
Kuva: Maanmittauslaitos

Kun koko Suomen kattava maastoa kuvaava aineisto on käytettävissä ilmaiseksi, yritykset voivat suunnitella sen pohjalta uusia tuotteita valikoimiinsa ja paljon luonnossa liikkuvat saavat aina tuoreimmat kartat käyttöönsä. Maanmittauslaitoksen maastotietokanta on saanut valtavasti uusia käyttäjiä sen jälkeen, kun se avattiin vapaaseen käyttöön.

Maanmittauslaitoksen hallinnoimat maastotiedot ovat nykyään ilmaiseksi kaikkien käytössä - käytännössä niin yksityishenkilöillä kuin yrityksilläkin on siis vapaa pääsy esimerkiksi maastokarttoihin sekä tie-, vesistö- ja rakennustietoihin.

"Maastotieto sisältää muun muassa tietoa teistä, rakennuksista, maankäytöstä ja vesistöistä. Lisäksi sieltä löytyy korkeustietoja, korkeusmalleja ja laserkeilausaineistoa, sekä ilmakuvia ja maastokarttoja", listaa johtaja Juha Vilhomaa Maanmittauslaitokselta.

Tiedot avattiin vapaaseen käyttöön kaksi vuotta sitten ja niitä on alettu hyödyntää ahkerasti. Aalto-yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan maastotiedolle löytyi heti uusia käyttäjiä, ja myös aiempi käyttö on laajentunut.

"Esimerkiksi kolme viidestä kyselyyn vastanneesta yksityishenkilöstä ei ollut aiemmin käyttänyt maastotietoa. Myös pienistä ja keskisuurista yrityksistä kaksi viidestä oli uusia käyttäjiä", kertoo vanhempi yliopiston lehtori Paula Ahonen-Rainio Aalto-yliopistosta.

Uusia tuotteita ja ajantasaisia karttoja

Yritykset käyttävät maastotietoa toimintansa suunnittelussa, asiakaspalvelussa ja tutkimuksessa. Lisäksi ne voivat tuottaa maastotiedon pohjalta uusia tuotteita tai palveluita asiakkailleen. Yksityishenkilöt puolestaan käyttävät tietoja pääasiassa harrastuksissaan.

"Maastotiedot ovat tarpeellisia esimerkiksi suunnistajille, marjastajille, sienestäjille ja lenkkeilijöille. Myös erilaisten ulkoilutapahtumien järjestäjät saavat nyt ajantasaiset tiedot käyttöönsä", Ahonen-Rainio kertoo.

Vanhempi yliopistonlehtori Paula Ahonen-Rainio näkee maastotiedon käytölle rajattomat mahdollisuudet, sillä sitä voidaan käyttää aina, kun kyse on sijainnista.

"Yrityksillä, jotka käyttävät tietoa kaupallisiin tarkoituksiin eli esimerkiksi palveluihin, tuotteisiin, on mahdollisuus laajentaa käyttöä ja ansaita enemmän rahaa. Heillä on aina tuorein tieto käytössään."

Positiivista palautetta

Vapaaseen käyttöön avattu maastotieto on niin sanottua raakadataa. Siksi onkin tärkeää, että yksityishenkilöillä on käytössään sovelluksia, joiden avulla tiedon saa käyttöön helposti.

"Olemme saaneet maastotiedon vapaasti käytöstä paljon positiivista palautetta. Ilmainen käyttö on käyttäjille taloudellinen etu, ja lisäksi käyttöehdot ovat niin helpot, ettei käyttäjien tarvitse pähkäillä lupa-asioiden kanssa", kertoo johtaja Juha Vilhomaa Maanmittauslaitokselta.

"Jonkun verran on tullut myös parannusehdotuksia muun muassa käyttäjäystävällisyydestä ja tietosisällöstä. Niitä parannetaan aika ajoin tarpeiden ja mahdollisuuksien mukaan."

Tutkimus

Menetelmä avoimen maastotiedon vaikuttavuuden arvioimiseksi

Aalto-yliopisto, Maankäyttötieteiden laitos, Geoinformatiikan tutkimusryhmä
Paula Ahonen-Rainio, Jaana Mäkelä, Kirsi Virrantaus

Radioartikkeli

Maanmittauslaitoksen Juha Vilhomaa ja Aalto yliopiston Paula Ahonen-Rainio kertovat radiojutussa avoimista maastotiedoista ja tutkimustuloksista. Jutun ovat toteuttaneet Maanmittauslaitos ja Viestintätoimisto Deski.

Kuuntele ja lataa radiojuttu

Lisätietoja

Maanmittauslaitoksessa

johtaja Juha Vilhomaa, 040 500 3905, juha.vilhomaa[ät]maanmittauslaitos.fi

Aalto-yliopistossa

lehtori Paula Ahonen-Rainio, paula.ahonen[ät]aalto.fi


Ilmatieteen laitoksen salamanpaikantimen havainnot kartalla

$
0
0

Palvelun kuvaus:

Ilmainen Salamat-sovellus Androidille näyttää Ilmatieteenlaitoksen salamanpaikantimen havainnot Suomen kartalla viimeisen tunnin ajalta. Aineisto päivittyy 5 minuutin välein.

Karttanäkymä on zoomattavissa ja liikutettavissa. Karttapohjana on käytetty Maanmittauslaitoksen taustakarttaa (mittakaava 1:2 milj., pikselikoko 250 metriä). Käyttöliittymän kieli (suomi tai englanti) valitaan laitteen käyttöliittymäkielen perusteella.

Mitä aineistoja käytetty: Maanmittauslaitoksen taustakartta, Ilmatieteen laitoksen salamanpaikannintieto

Tekijä:  Systemus Oy

Sähköpostiosoite:  info(ät)systemus.fi

Linkki lisätietoihin:  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.aoe.salamat

Aineistojemme käyttäjä: tervetuloa InfraExpoon 1.-3.10.

$
0
0
30.09.2014

Infrastruktuurin rakentajien, kuten rakennusten tai siltojen suunnittelijoiden kannattaa tulla tutustumaan osastollemme InfraExpoon, joka järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 1.-3.10.

Maanmittauslaitoksen osastolla (paikalla 1a10) esittelemme kiinteistötietoja tarvitseville esimerkiksi Kiinteistötietopalvelua sekä muita verkkopalvelujamme. Kiinteistötietojen tarve voi tulla vastaan esimerkiksi hankkiessa kulkulupaa maanomistajalta.

Myös avoimet aineistomme ovat kattavasti esillä. Viranomaisille uutuutena on Hallinnon karttapalvelu, ja tarjoamme kaikille pilottina aineistojen avoimia rajapintoja.

Maanmittauslaitoksen tuottamiin avoimiin aineistoihin kuuluvat monen infrastruktuurimme kulmakivet, muun muassa tiet, rautatiet ja sillat. Tule juttelemaan kanssamme Maanmittauslaitoksen tarjoamista ilmaisista aineistoista sekä kuulemaan mitä uutta aineistojemme ympärillä tapahtuu.

Tervetuloa!

1.-3.10.2014 Messukeskus, Helsinki

Avoinna

  • keskiviikkona 1.10. klo 9-18
  • torstaina 2.10. klo 9-18
  • perjantaina 3.10. klo 9-16

Tapahtumaan pääsee veloituksetta rekisteröitymällä kävijäksi joko ennakkoon tapahtuman verkkosivuilla tai paikan päällä.

Lisätietoja

Teija Tarvainen, 040 778 7391, teija.tarvainen[ät]maanmittauslaitos.fi

www.infraexpo.fi

Apps4Finland-voitot rajapintasovellukselle ja SLD-visualisoinnille

$
0
0
04.12.2014

Innovaatiokilpailu Apps4Finlandin voittajat valittiin 3.12. Helsingissä. Maanmittauslaitos oli mukana kilpailussa kahdella haasteella eli avoimen datan käyttöön ja jalostamiseen liittyvällä tehtävällä.

Rajapintahaasteen voitti Teemu Peltonen vanhojen painettujen karttojen selausta helpottavalla työkalullaan. Sovellus mahdollistaa eri aikakausina tuotettujen kartta-aineistojen vertailun.

"Kun vertaa vaikka 1950-luvulla painettua karttaa ajantasaiseen maastotietoon, on helppo tarkastella ympäristön muutoksia", kertoo tuomariston jäsen Maanmittauslaitoksen Antti Kosonen.

"Palvelu täydentää Maanmittauslaitoksen omia palveluja, joissa vastaavanlainen aineistojen yhdistely ei ole mahdollista", Kosonen sanoo.

Haasteessa Maanmittauslaitos etsi mielenkiintoista tapaa käyttää avoimia Forgen pilvipalveluun sijoitettuja rajapintoja.

Visualisointivoitto Lauri Kajanille

Visualisointihaasteessahaettiin sovelluksia, jotka tuottaisivat rajapintapalveluista uudenlaisia maastotietokannan kuvauksia muokkaamalla Maanmittauslaitoksen käyttämiä SLD-esitystyylejä.

Haasteen voitto meni Lauri Kajanille, joka osoitti sovelluksellaan, että SLD-tyylitiedostojen avulla voi itse luoda määrittämänsä kuvaustavan WMS-rajapinnasta haetuille karttakuville.

Kajanin NLS SLD Map -kilpailutyö osoittaa, että SLD-tekniikan avulla rajapintapalveluista tarjottavia karttoja voidaan räätälöidä joustavasti eri käyttäjäryhmien ja käyttötilanteiden mukaan, mikä avaa uudenlaisia mahdollisuuksia karttatietojen hyödyntämiseen.

Tutustu töihin

Teemu Peltonen: Vanhojen painettujen karttojen selaus - Helppo työkalu Maanmittauslaitoksen vanhojen painettujen karttojen selaukseen

Lauri Kajan: NLS SLD Map - SLD-tyylitiedoston avulla luotu kartta Maanmittauslaitoksen WMS-rajapinnasta

Lisätietoja

Innovaatiojohtaja Antti Kosonen, 040 522 5812, antti.kosonen[ät]maanmittauslaitos.fi

Paikkatiedon palvelualustan rajapinnoista ja Maps4Finland-haasteista

Apps4Finlad-kilpailu

JulkICTLAb

Avoimen datan hyödyntämistyö voittoon digiturnauksessa

$
0
0
19.03.2015
Digiturnauksen parhaaksi valittiin valtiovarainministeriön haastetta ratkaissut joukkue, joka esitti ideoita avoimien tietoaineistojen hyödyntämiseen.
Maanmittauslaitos

Avoimien tietoaineistojen hyödyntämisen kilpailutyö voitti Liikenne- ja viestintäministeriön järjestämän digiturnauksen ministeriöiden yhteisessä älystrategiatyö-tapahtumassa.

"Kilpailu oli hauska tapa pureutua etsimään uusia mahdollisuuksia ja ratkaisutapoja", kertoo innovaatiojohtaja Antti Kosonen Maanmittauslaitoksesta.

Voittajajoukkueeseen kuuluivat Maanmittauslaitoksen Antti Kososen ja Juha Tuomaalan lisäksi Kirsi Pispa CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy:stä, Jari Salo TIEKE Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry:stä ja Otto Kekäläinen Seravo Oy:stä.

Turnauksessa osallistujat ratkaisivat eri ministeriöiden asettamia, digitalisaatioon liittyviä haasteita. Valtiotiovarainministeriön mukaan avoimen tiedon hyödyntämisessä on vielä työsarkaa; tiedon avaajat sekä muun muassa uusia palveluita kehittävät tiedon hyödyntäjät eivät aina kohtaa. Kilpailijoiden tehtävänä olikin ratkaista, millainen toimintamalli tulisi luoda, jotta tiedon avaajat ja tiedon tarvitsijat voisivat kohdata ja toimia vuorovaikutuksessa tiedon hyödyntämiseksi.

Digiturnaus kisattiin 13.3.2015 Espoon Otaniemessä. Voittajat palkitsi Opetus- ja viestintäministeri Krista Kiuru.

Lisätietoja

Maanmittauslaitoksessa

  • Antti Kosonen, 040 522 5812, antti.kosonen[ät]maanmittauslaitos.fi
  • Juha Tuomaala, 040 556 4434, juha.tuomaala[ät]maanmittauslaitos.fi

Liikenne- ja viestintäministeriössä

  • Ylitarkastaja Emil Asp, 040 509 9757, emil.asp[ät]lvm.fi

Paikkatietokeskus on avannut monikanavaisen maalaserkeilausaineiston

$
0
0
09.05.2016
Yksittäisen keilauksen tuottama näkymä koealueesta.

Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus (FGI) on avannut monikanavaisen ja -värisen eli hyperspektraalisen maalaserkeilausaineiston (TLS). Jokainen kerätty laserkeilauspiste sisältää väri-informaation usealta eri aallonpituudelta. Tavallisissa laserkeilaimissa väri-informaatio kerätään vain yhdeltä aallonpituudelta.

Aineisto jaossa Etsin-palvelussa

Aineisto on saatavilla opetus- ja kulttuuriministeriön tarjoamassa Etsin-palvelussa (http://urn.fi/urn:nbn:fi:csc-ida-4x201604052015015324658s). Aineisto on tallennettu .laz –tiedostomuodossa ja se on lisensoitu Creative Commonsin Nimeä 4.0 Kansainvälinen –lisenssillä (CC-BY-40).

Aineisto on ainutlaatuinen

Julkaistu pistepilviaineisto koostuu 30 yksittäisen laserkeilauksen aikasarjasta, joka kattaa 26 tunnin ajanjakson. Aineisto mitattiin syyskuussa 2013 FGI:n hyperspektrisellä keilaimella (FGI HSL), joka on kehitetty ja rakennettu Paikkatietokeskuksessa. Pistepilviaineiston jokainen piste sisältää tiedon pisteen paikasta paikallisessa mittauskoordinaatistossa ja seitsemältä eri aallonpituudelta mitatun intensiteetti-informaation. Aineisto on toistaiseksi ainoa laatuaan.

Tutkijat hyötyvät aineistosta

Aineistosta on ensisijaisesti hyötyä muille pistepilviaineistoja tutkiville. Aineisto on tallennettu .laz-formaattiin, joka on luettavissa ja katseltavissa avoimesti saatavissa olevilla ohjelmistoilla (esim. CloudCompare: http//cloudcompare.org). Aineistoa voi hyödyntää mm. luokittelualgoritmien kehityksessä tai käyttämällä pistepilviaineistoa opetusmateriaalina laserkeilauskursseilla.

Suomen Akatemia kannustaa avaamaan tutkimusaineistoja

Aineisto kerättiin osana useampaa Suomen Akatemian tutkimusprojektia, ja Akatemia kannustaa avaamaan aineistoja. Aineiston avaamisella pyritään myös saamaan lisää näkyvyyttä monikanavaiselle laserkeilausmateriaalille ja edistämään monikanavaisten laitteistojen samoin kuin niiden tuottaman materiaalin työkalujen kehitystä, sillä monikanavaiset laitteistot ovat edelleen uusia eivätkä ne vielä ole ehtineet yleistyä.

Lisätietoja

Aineistoon liittyvät kyselyt:
Vanhempi tutkija Eetu Puttonen, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi, puh. 029 531 4868,
ORCID ID: 0000-0003-0985-4443 (http://orcid.org/)

Mittauslaitteistoon liittyvät kyselyt:
Tutkija Teemu Hakala, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi, puh. 029 531 4710
Tutkimusprofessori Sanna Kaasalainen, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi, puh. 050 3696806

Viewing all 13 articles
Browse latest View live